Bodøregionens UtviklingsselskapUkategorisertNå starter hydrogeneventyret i Nord

Nå starter hydrogeneventyret i Nord

[post_published]

Lørdag kveld kom nyheten om at regjeringen stiller krav til hydrogenferger på strekningen Bodø-Moskenes

Vestfjorden, foto: canva

“Nå starter industrieventyret Nord-Norge. At regjeringen og et bredt flertall i Stortinget har valgt å satse på hydrogen er et viktig steg i riktig retning. Ikke bare gir det utslippsfrie samband men det vil være med å skape mange arbeidsplasser i regionen og bidra til verdiskapning” sier administrerende direktør i BRUS, Elnar Remi Holmen

Statens Vegvesen får ansvaret for anbudet

Fergesambandet rv. 80 Bodø-Røst-Værøy-Moskenes skal ut på anbud og regjeringen melder at Statens Vegvesen skal ha ansvaret for anbudet og samarbeide med fergeselskapene, hydrogenleverandører og andre interesserte aktører for å få et best mulig grunnlag for å stille krav om hydrogen som energibærer i anbudet.

Dialogkonferanse

Statens Vegvesen vil invitere åpent til dialogkonferanse hvor fergeselskaper, hydrogenleverandører og andre interesserte aktører kan delta. Dette for å finne det beste grunnlaget for å stille krav om hydrogenferger i dette anbudet.

Anbudsperioden varer i 15 år og oppstarter er satt til 1. januar 2024.

Glomfjord Hydrogen

Glomfjord Hydrogen står klare til å produsere hydrogen fra 2023 fra fornybar vannkraft i Glomfjord Industripark dersom de vinner anbudet. I Følge Glomfjord Hydrogen kan investeringene ved fullskala produksjon komme opp i en milliard kroner. Når hydrogenet er produsert skal det gjøres flytende og deretter transporteres til Bodø for så fylles på fergene. Prosjektet vil gi mange arbeidsplasser om det blir realisert, ikke bare i Glomfjord, men i hele regionen.

Banebrytende og fremtidsrettet

På vegne av en samlet bransje som jobber med Hydrogen, har BRUS vært en sentral part i arbeidet med å legge til rette , påvirke og initiere aktivitet for at dette prosjektet skulle realiseres. Vi jobber også sammen om flere lokale og regionale hydrogenprosjekter, som for eksempel i Bodø. Nå er vi ett steg nærmere realiseringen.

“For mange er kanskje et fergeanbud på fergestrekningen i distriktene en liten og teknisk sak. Faktum er at dette er banebrytende, fremtidsrettet og startskuddet for et industrieventyr. Nord-Norge har et enormt potensiale på hydrogenproduksjon,” sier Holmen.

“I Nord-Norge har vi et overskudd av fornybar kraft. Ved å ta krafta i bruk lokalt, så kan vi skape nye arbeidsplasser i industrien, og legge til rette for økt kraftproduksjon. En vinn-vinnsituasjon for alle. Vi ønsker Glomfjord Hydrogen masse lykke til med arbeidet, og vi skal bidra,” avslutter Holmen.